Spierpijn
Heb je net iets te hard je best gedaan tijdens het sporten? Of voelt je lijf stram en stijf aan omdat je de griep te pakken hebt? Spierpijn kan erg vervelend zijn en kan ervoor zorgen dat bewegen nog best een (pijnlijke) klus wordt. Wil je weten wat je wel en niet moet doen als je spierpijn hebt, en waar het vandaan komt? Wij geven je de antwoorden in dit artikel. Ook leggen we je uit hoe lang het ongeveer duurt en geven we je enkele tips om je er doorheen te helpen.
Wat is spierpijn?
Spierpijn, ook wel myalgie genoemd, is kort gezegd een overbelasting van de spieren. In zowel het geval van langdurige als overmatige belasting van de spieren kan er een ophoping in ontstaan van afvalstoffen. Dit is vooral melkzuur, wat de zenuwen als het ware prikkelt. Dit zorgt op zijn beurt weer voor pijn, kramp, of stijfheid aan de spieren in ons lijf.
Er zijn drie ‘soorten’ spierpijn:
- Vroege spierpijn.Deze ophoping van melkzuur is vooral een teken van vroege spierpijn en voel je vaak al tijdens het inspannen van je lichaam (verzuring).
- Verlate spierpijn.Dit komt meestal na 24 tot 48 uur opzetten na bijvoorbeeld overbelasting. De overbelasting zorgt ervoor dat er kleine spierscheurtjes in je spiervezels ontstaan.
- Spierpijn door een kneuzing of scheur.Vaak niet met opzet – het gaat dan in de meeste gevallen ook om een beschadiging. Rust is in dit geval nog veel belangrijker!
Wat is de oorzaak van spierpijn?
Naast overbelasting, langdurige inspanning of een acuut een verkeerde beweging maken, kan ook de griep of een andere virale infectie een van de oorzaken zijn. Iedereen die wel eens een zware griep te pakken heeft gehad, is ook vast bekend met de bijkomende spierpijn. Dat lijkt de griep alleen maar erger te maken naast andere, vervelende griepsymptomen zoals hoge koorts. Maar, eigenlijk vecht ons immuunsysteem juist om het virus weg te jagen uit ons lichaam! Welke van deze oorzaken het ook is: spierpijn gaat gelukkig in de meeste gevallen binnen enkele dagen over.
Hoe herken je spierpijn?
Kort maar krachtig: een zeurende, stramme pijn in de spieren. Ook gaat spierpijn vaak gepaard met symptomen als stijfheid en daardoor moeite met bewegen. De pijn kan toenemen wanneer je de spier aanraakt of indrukt. In het geval van griep of een virale infectie, is de pijn vaak lastig toe te wijzen aan één plek: vaak voelt het alsof de pijn zich in het gehele lichaam bevindt.
Hoe lang duurt spierpijn?
In de meeste gevallen duurt spierpijn een aantal dagen tot maximaal een week. Vaak bouwt de spierpijn zich langzaam af en kun je je gedurende de week steeds wat soepeler bewegen.
Wat te doen tegen spierpijn?
Met stipt op één staat toch echt rust. Zo kunnen jouw spieren herstellen en in het geval van een hevige griep – zal jouw hele lichaam daar ook sneller van herstellen. We zetten een aantal andere tips voor je op rij om de spierpijn te verlichten:
- Zorg voor zo min mogelijk stress;
- Zoek voor verwarming van de spieren, bijvoorbeeld door een warme douche of bad. Dit draagt bij aan de doorbloeding en daarmee het herstel;
- Ook een massage kan helpen de doorbloeding te verbeteren en houdt de spieren warm;
- Zorg voor een goede nachtrust;
- Komt de spierpijn door te hard sporten? Zorg voor eiwitrijke voeding om de spieren te ondersteunen tijdens het herstel.
Ook kun je ervoor kiezen om een (zelfzorg-) geneesmiddel in te nemen, zoals een pijnstiller. Dit geldt vooral in het geval van spierpijn door het sporten of andere vormen van overbelasting. Een ontstekingsremmer zoals ibuprofen is dan gepast (overleg met je drogist of apotheker).
Kun je spierpijn voorkomen?
In veel gevallen is spierpijn te voorkomen, maar in sommige gevallen kan dat knap lastig zijn. Als griep de boosdoener is, kun je er eigenlijk bijna niets aan doen. In het geval van spierpijn door het sporten of overbelasting, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk te denken aan een goede warming-up voor het sporten en een cooling-down na het sporten. Daarnaast kunnen de volgende tips tegen spierpijn ook helpen:
- Zorg voor een goede doorbloeding van de spieren, bijvoorbeeld door een (zelf)massage, warme douche of juist een koude douche net na het sporten.
- Beweeg voldoende, maar bouw ook langzaam op en vermijd het overbelasten van je spieren.
- Slaap voldoende.
- Zorg voor een goede lichaamshouding.
- Zorg voor een gezond dieet; voldoende eiwitten, voldoende vocht.
Wanneer naar de huisarts bij spierpijn?
Meestal is het niet nodig om bij spierpijn een arts te raadplegen. Twijfel je waar jouw spierpijn vandaan komt of blijft het wel erg lang aanhouden? Bel dan toch even de huisarts.
46% van alle meldingen geeft aan spierpijn symptomen te ervaren
laatste update: 20 November 2024
46% van alle meldingen geeft aan spierpijn symptomen te ervaren
laatste update: 20 November 2024