Waar is de griep gebleven?
Op het moment komt er heel weinig griep voor in de wereld. Normaal is het griepseizoen nu in volle gang in het zuidelijk halfrond waar het winter is. Maar ook daar is nu nauwelijks griep te bekennen. Ook in het noordelijk halfrond is weinig griep, dit is gebruikelijk voor de tijd van het jaar.
Komt de griep dit jaar?
Onze voorspelling is dat er minder griep zal zijn dan voorgaande jaren. Dit heeft twee redenen:
- De surveillance, oftewel de monitoring van griep zal op een lager niveau plaats vinden. Dit gezien de focus vooral op COVID-19 zal liggen.
- We houden ons (wereldwijd) goed aan de hygiëne maatregelen waardoor ook het griepvirus zich moeilijk kan verspreiden.
- Gezien er nu elders weinig griep voorkomt zal dit waarschijnlijk ook van toepassing zijn in ons winterseizoen, er is immers minder griep en mensen reizen minder.
En tot slot, naar verwachting worden meer risicogroepen gevaccineerd tegen de griep om de kans op co-infectie te voorkomen. Wanneer iemand geïnfecteerd is, lijdt de patiënt aan twee verschillende infecties op hetzelfde moment.
Wat is de griep?
Het ‘griepvirus’ ook wel influenza genoemd kent 3 typen: A, B of C. De type A en B veroorzaken jaarlijkse epidemieën. Wereldwijd houden landen bij hoeveel influenza gevallen er zijn om zo te monitoren of er geen epidemie of, erger nog, een pandemie uitbreekt.
Op Griepalert.nl spreken we ook over griep als verzamelnaam. Maar aan de meldingen kunnen wij niet aflezen of de oorzaak van jouw keelpijn het influenzavirus is of een verkoudheidsvirus. Griepalert kijkt en schrijft over griepachtige symptomen/ziektebeelden onder het begrip: griep.
Zoals eerder benoemd, gebeurt dit op wereldwijde basis. Dan spreekt mijn over ILI (Influenza like illness) in het Nederlands IAZ (Influenza-achtig ziektebeeld).
Waarom verandert de griep?
Het virus komt voor in de vormen A en B. Binnen deze vormen zijn er ook verschillen, zo is er bijvoorbeeld influenza type A genaamd: H2N3. De H en N kenmerken de (eiwit) bouwstenen van het virus. Hemagglutine en Neuraminidase. In dit geval 2 stuks H en 3 stuks N.
Ook deze bouwstenen kennen kleine variaties. Deze variaties ontstaan door antigene drift. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de bouwstenen kleine veranderingen ondergaan waardoor de opgebouwde weerstand minder effectief werkt.
Ter illustratie: Jouw weerstand is bekend met boeven en een blauwe pet. Door de antigene drift hebben de boeven een rode pet opgedaan waardoor ze in het vervolg minder herkenbaar zijn voor jouw weerstand.
Volg de griep
Blijf op de hoogte van griep. Meld je aan voor de ALERT op griepalert.nl.