Bijna niemand hoest in Nederland
Hoest is een veel gemeld symptoom bij luchtweginfecties zoals griep en verkoudheid. Ruim de helft van meldingen gaf eerder dit jaar aan hoestklachten te ervaren. Op dit moment geeft minder dan een kwart van de meldingen aan hoestklachten te ervaren. Daarentegen wordt buikloop vaker aangemerkt.
Maatregelen hebben ook effect op griep
De maatregelen die nu getroffen zijn tegen het nieuwe coronavirus, zoals:
- het regelmatig wassen van handen
- hoesten en niezen in de elleboogholte
- anderhalve meter afstand bewaren
- thuiswerken
- en verbieden van (grote) evenementen
hebben ook een effect op de griep en verkoudheidsvirussen, aangezien die op dezelfde wijze verspreid worden als SARS-CoV-2 (COVID-19).
In de praktijk zullen deze reguliere luchtweginfecties wel tijdelijk afnemen maar niet volledig verdwijnen. Een deel van de algemene maatregelen wordt de komende weken (dagen) al opgeheven: scholen gaan deels open, winkels, kappers en andere niet-essentiële bedrijven gaan weer open, mensen gaan weer sporten en soms terug naar kantoor. Er zal dus weer “meer onbedoeld contact” zijn tussen mensen.
Welke gelijkenis hebben griep en corona?
Beide virale infecties verspreiden zich via luchtdruppeltjes door de lucht. Die worden uitgescheiden als iemand hoest of niest. Allebei infecteren ze de luchtwegen en veroorzaken ze gelijksoortige klachten zoals koorts, spierpijn en algehele malaise. De SARS-CoV-2 infectie veroorzaakt ook kortademigheid en maag- darmklachten.
Om een onderscheid te maken tussen griep, verkoudheid of het nieuwe coronavirus is een test nodig. Deze zogenoemde PCR test wordt afgenomen in de keel, waarna bekeken wordt of en welk virus aanwezig is.
Ook kan na de infectie gekeken worden welk virus de boosdoener was van de klachten. Hierbij wordt in het bloed gekeken naar zogenoemde antistoffen die door het lichaam zijn gemaakt om het bepaalde virus aan te vechten.