8 feiten en fabels over griep
Buikgriep, mannengriep, en verkoudheid: deze termen klinken je vast bekend in de oren. Deze lijken allen op een bepaalde manier verwant te zijn aan griep die wordt veroorzaakt door het influenzavirus, maar is deze aanname wel juist?
In dit artikel zetten we de zeven meest voorkomende feiten en fabels over de griep op een rij. Met het griepseizoen voor de deur is het belangrijk om deze voorgoed te ontkrachten en verduidelijken. Want:
- Wat zijn de verschillen (en overeenkomsten) tussen het Influenzavirus en verkoudheidsvirussen?
- Is de griepprik niet simpelweg dé oplossing voor het jaarlijks terugkerende griepseizoen?
- Kun je werkelijk meerdere keren griep krijgen in één griepseizoen?
Dat legt Griepalert aan je uit.
1. Griep en verkoudheid is hetzelfde
Fabel. Hoewel mensen die verkouden zijn denken dat ze griep hebben is dat meestal niet zo. Griep en verkoudheid zijn twee heel verschillende ziekten, hoewel ze wel een aantal symptomen gemeen hebben. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, een virus dat vooral in de wintermaanden rondwaart. Verkoudheid kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende virussen, in de winter zijn dit vooral milde coronavirussen (NIET het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt!) en RSV, en in het voor- en najaar vooral een rhinovirus.
Verkoudheden zijn vooral vervelend door keelpijn, hoesten, niezen, en snotteren. Griep daarentegen heeft ernstiger symptomen met ook spierpijn, koorts, sterke vermoeidheid, en hoofdpijn en kan resulteren in ziekenhuisopname, complicaties, en zelfs overlijden.
2. Goede (persoonlijke) hygiëne kan besmetting met de griep voorkomen
Feit. Griep is ontzettend besmettelijk. Dit komt doordat de virusdeeltjes zich makkelijk door de lucht verspreiden: ze bevinden zich namelijk in het speeksel en snot van besmette mensen. Omdat het griepvirus zijn piek beleeft in de herfst en winter en we ons tijdens deze koude maanden vaak hutjemutje in dichte, onvoldoende geventileerde ruimtes bevinden, is het voor het Influenzavirus feest: zo gaat besmetting namelijk nóg makkelijker.
Daarom helpt het wanneer je aandacht besteedt aan jouw gezondheid en persoonlijke hygiëne: was regelmatig je handen en hoest of nies in een (papieren) zakdoekje. Zo verklein je de kans dat jij of andere mensen besmet raken.
3. Je kunt meerdere keren in het griepseizoen last krijgen van griep
Feit. Helaas, maar waar: het ene griepvirus is namelijk het andere niet. Omdat er veel verschillende griepvirussen zijn, kan het voorkomen dat je twee keer besmet raakt in één seizoen. Het goede nieuws is dat dit in de praktijk bijna nooit voorkomt. Ben je namelijk genezen van de griep, dan werkt je lichaam daarna extra hard om andere indringers buiten de deur te houden.
Buikgriep en griep in één seizoen? Daarop is de kans wel iets groter. Want deze aandoeningen hebben, behalve hun naam, weinig met elkaar gemeen. Buikgriep wordt namelijk niet door het Influenzavirus veroorzaakt, maar meestal door het norovirus, rotavirus of een bacterie. Een goede tip om de kans op beide aandoeningen te verkleinen is het hebben van een goede weerstand. Dus: gezond eten, voldoende lichaamsbeweging én – daar is hij weer – goede persoonlijke hygiëne!
4. Hoe heviger de griepklachten, hoe besmettelijker je bent
Fabel. Besmet betekent ook meteen besmettelijk. De hevigheid van jouw klachten maakt hierin geen verschil. Vaak is het griepvirus zelfs juist het besmettelijkst vóórdat je daadwerkelijk klachten ervaart – tijdens de incubatietijd. Dit is ook een reden waarom het virus zich zo makkelijk verspreidt: veel mensen met griep zijn zich hier nog niet bewust van omdat ze nog geen klachten ervaren, en houden dus minder rekening met verspreidingsgevaar.
5. De griepprik zorgt ervoor dat je geen griep meer kunt krijgen
Fabel. Hoewel de griepprik zeer effectief kan zijn voor ouderen en mensen met een immuunstoornis of andere onderliggende ziekten, betekent inenting met deze prik helaas niet dat je ‘immuun’ bent voor elk griepvirus. Omdat er veel verschillende griepvirussen bestaan, kun je na inenting toch nog besmet raken.
Het vaccin biedt geen 100% garantie. Wel zorgt de griepprik ervoor dat de griepverschijnselen (wanneer je toch besmet raakt) aanzienlijk milder zijn. Ook zijn complicaties als gevolg van het Influenzavirus minder waarschijnlijk.
6. Kinderen zijn besmettelijker dan volwassenen
Feit. Dit is dan ook de reden waarom verspreiding ontzettend snel verloopt op bijvoorbeeld kinderdagverblijven en scholen. Hoe dit komt? De lichamen van jonge kinderen maken doorgaans meer van het virus aan. Het gevolg hiervan is dat de griep zich dus ook makkelijker verspreidt.
Alsof dat nog niet genoeg is, zijn kinderen ook een langere periode besmettelijk: waar dit bij volwassenen ongeveer tussen de drie en vijf dagen is, kunnen kinderen tot wel een week lang anderen met de griep opzadelen.
7. Antibiotica kunnen griep of verkoudheid genezen
Fabel. Helaas, er is geen wondermiddel of geneesmiddel zoals antibiotica wat ervoor zorgt dat griep direct verdwijnt. Antibiotica zijn namelijk alleen werkzaam bij een infectie als gevolg van een bacterie. Ze doden de bacteriën of remmen de groei ervan. Bij een virus zoals een verkoudheid of griep hebben deze dus geen nut.
8. Mannen hebben meer last van griepsymptomen
Fabel. Al lijkt het soms zo door het eindeloze gekuch, gepuf, en gekreun dat mannen maar al te graag laten horen bij een griepje, is het slechts aanstellerij. Ondanks meerdere onderzoeken naar de zogenaamde mannengriep is er geen wetenschappelijk bewijs. Wat ons betreft, kun je er dus rustig vanuit gaan dat het fenomeen een fabeltje is…
Last van griep?
Ervaar je vervelende griepklachten? Maak een melding via de blauwe knop en help ons de griep status in Nederland in kaart te brengen.