Griep
Griep, je leest er hier alles over: de veroorzakers, symptomen en het verloop ervan, dat wat je het beste kunt eten en drinken en wat de griepstatus in Nederland is.
Wat is griep?
Officieel spreken we alleen van griep als specifiek het influenzavirus de boosdoener is. Het woord griep wordt in de volksmond echter ook vaak als term gebruikt voor allerlei verkoudheden. Van het influenzavirus dat griep veroorzaakt bestaan verschillende typen en subtypes en de virussen veranderen elk jaar, dus je kunt helaas elk jaar opnieuw de pineut zijn, en als je pech hebt zelfs twee keer in één griepseizoen.
Oorzaken van griep
Heb je griep? Een ontsteking van de slijmvliezen van jouw luchtwegen is er de oorzaak van. Griepvirussen zitten in druppeltjes speeksel, slijm en snot, waardoor iemand die besmet is de het virus tijdens het praten, niezen of hoesten ook weer gemakkelijk verspreidt. Jouw immuunsysteem moet vervolgens hard werken om het virus weer onder controle te krijgen. Daar ben je mooi klaar mee, zeker als jouw weerstand het bijvoorbeeld vanwege het gure winterweer even laat afweten…
Symptomen van griep
Heb je last van de volgende zaken, dan is de kans groot dat je aan griep ten prooi bent gevallen:
- flinke spierpijn in het hele lichaam;
- koude rillingen;
- fikse vermoeidheid;
- verkoudheid;
- hoofdpijn;
- keelpijn;
- (hoge) koorts.
Hoe lang duurt griep?
Gemiddeld houdt griep 3 tot 5 dagen aan. Het komt vaak heel erg plotseling opzetten en de koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger. Het influenzavirus is meestal onschuldig en bij de meeste mensen komen er geen medicijnen aan te pas; een kwestie van rust nemen en uitzieken. Maar voor sommige mensen zijn de gevolgen van griep mogelijk groot; ouderen en mensen met onderliggende ziekten zoals hart- en vaatziekten kunnen grote problemen ondervinden bij besmetting met het influenzavirus. Zij kunnen zich dan ook uit voorzorg laten vaccineren met een griepprik.
Is griep besmettelijk?
Griep is zeker besmettelijk. Heb je de griep, dan ben kun je anderen besmetten met het virus vanaf de dag vóórdat jouw ziekteverschijnselen zich openbaren tot en met 5 dagen erna. Al is besmetting niet altijd te voorkomen, je kunt de kans erop wel verkleinen. Met de onderstaande tips kun je een poging doen om jouw omgeving het leed dat griep heet te besparen:
- Probeer je neus en mond zo min mogelijk aan te raken.
- Gebruik geen stoffen zakdoeken, maar snuit je neus in papieren exemplaren. Zo begin je bij iedere niesbeurt weer met een schone lei. Je kunt ze immers meteen weggooien nadat je ze hebt gebruikt.
- Hoest en nies nooit in het wilde weg, maar gebruik ook hiervoor zakdoekjes. Of gebruik je elleboog. Je hand voor je mond houden maakt immers dat je het virus gemakkelijk overdraagt als je iets of iemand aanraakt.
- Was je handen regelmatig met zeep.
- Ventileer je huis door ramen en deuren op een kier te zetten of lucht jouw woning elke dag 10 minuten door.
- Geef de deurklinken of -knoppen, kranen en lichtknoppen in huis zo nu en dan een schoonmaakbeurt. Zo voorkom je dat virussen via die weg overgedragen worden.
Wat te doen tegen griep?
Griep, daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Wij hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet om zo snel mogelijk weer de oude te worden als de griep jou in haar greep heeft:
- Rust. Je hoeft niet de hele dag onder de wol te blijven liggen, maar zorg wel voor voldoende rust. Take it easy, is jouw motto de komende dagen.
- Niet sporten. Ga dus ook niet sporten of trainen met griep. En neem nadat de koorts is gaan liggen nog 1 tot 3 dagen rust.
- Water drinken. Houd je vochtgehalte op peil; drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Zeker omdat griep vaak zweten betekent. Aanvullen geblazen dus!
- Lucht je huis. In een goed geventileerd huis voelen ziektekiemen zich namelijk niet thuis. Wijs ze de deur!
- Haal zo veel mogelijk verse vitamine C producten in huis; kiwi’s, sinaasappels en andijvie bijvoorbeeld. Mix ze in een blender tot een lekkere smoothie. Hiermee geef je jouw weerstand een boost, lekker en gezond!
Spinazie bevat naast vitamine C ook magnesium. Magnesium laat je spieren ontspannen en helpt bij de afgifte van gifstoffen in je spieren. Weg ermee!
Langdurige griep
Griep is na een dag of 3 tot 5 meestal wel weer op z’n retour. Houdt het langer aan, dan kan jouw huisarts je van passend advies voorzien. Krijg je last van onderstaande zaken, dan is het verstandig om meteen al contact met hem/haar op te nemen:
- benauwdheid;
- slijm ophoesten;
- suf worden;
- weinig drinken en plassen.
Ben je 60 jaar of ouder of ben je bekend met een long- of hartaandoening? Neem dan bij griep áltijd contact met je huisarts op.
Wat te eten en drinken bij griep?
Je hebt griep, dus grote kans dat je eetlust minimaal is. Toch kun je je beter gaan voelen door wel iets te eten. Wat staat er op het griepmenu? Als je last hebt van griep kan je het beste bouillon en (geroosterd) brood eten, uiteraard geheel wat je verdraagd. Wat betreft het drinken, we adviseren je om water, gemberthee, en groentesap met elkaar af te wisselen.
‘Waarom gemberthee?’, horen we je denken. De gember heeft volgens ouderwets gebruik een geneeskrachtige werking op het immuunsysteem en is bovendien lekker en eenvoudig zelf te maken.
Kun je griep voorkomen?
Je kan helaas niet veel doen om griep te voorkomen. Je raakt nou eenmaal besmet met het virus, daar heb je zelf geen invloed op. Het enige wat je dus kunt doen is hopen dat je er niet mee in aanraking komt. Dat kun je bevorderen door regelmatig je handen te wassen.
Last van griep?
Heb je momenteel last van griep? Maak hier dan melding van via de blauwe button. Zo help je de status van griep in Nederland in kaart te brengen.
Heerst er griep op dit moment?
Officieel kan alleen door een test worden vastgesteld of je last hebt van het griepvirus. Dit wordt onderzocht door een neus- of keelwat af te nemen. In het laboratorium wordt dit getest op aanwezigheid van het griepvirus. Deze cijfers worden met het Nivel gedeeld.
Om accurater inzicht te geven of griep heerst, vragen we op Griepalert.nl of mensen last hebben van bepaalde griepsymptomen. De laatste cijfers (per symptoom) vind je hier:
- Heerst er griep?
- Heerst er buikgriep?
- Heerst er verkoudheid?
- Heerst er keelpijn?
- Heerst er hoest?
- Heerst er hoofdpijn?
- Heerst er koorts?
- Heerst er loopneus?
- Heerst er spierpijn?
Heerst er op dit moment griep in Nederland of specifiek in jouw regio? Of is er sprake van een griepepidemie? Op die vragen krijg je antwoord als je je aanmeldt voor het griepalert. Je bent dan ook altijd meteen als allereerste op de hoogte.
Veel gestelde vragen over griep
Voortdurend is er griep in Nederland. Het griepseizoen in Nederland loopt echter ongeveer van oktober tot en met maart waarbij de werkelijke griepperiode kan variëren van gemiddeld 9 weken met uitschieters tot 18 weken zoals in seizoen 2017/2108. Omdat de influenzavirussen, die griep veroorzaken, steeds veranderen, kun je in een griepseizoen meerdere keren griep krijgen. Gemiddeld krijgt 10% van de bevolking elk jaar griep.
Griep in de winter wordt verklaard (naar het schijnt) doordat het griepvirus zich bij lage temperaturen en in droge lucht beter kan verspreiden. Bovendien leven mensen in de winter dichter bij elkaar waardoor besmetting gemakkelijker van mens tot mens kan overgaan. Griep is overigens het hele jaar in het land.
Ja, griep kan dodelijk zijn. Jaarlijks overlijden er mensen aan de gevolgen van de griep. Vaak zijn dit mensen die tot de zogenaamde risicogroepen behoren zoals zieke mensen, mensen met minder weerstand, of mensen met een hogere leeftijd. Je kan doodgaan aan de griep maar hieraan ligt dus vaak een onderliggend ziektebeeld ten grondslag. Jaarlijks overlijden in Nederland honderd(en) tot soms wel duizend(en) mensen aan griep.
Ja, griep wordt veroorzaakt door een virus; het influenzavirus. Er zijn meestal twee typen influenzavirussen actief, influenzavirus type A en type B.[1] Van deze typen bestaan ook weer verschillende subtypen. De virussen zijn in staat steeds te veranderen. Hierdoor kun je in een winter meerdere keren de griep krijgen. Ook is griep een verzamelnaam voor verschillende symptomen: keelpijn, hoest en koorts.
Referenties
- Keilman LJ. Seasonal Influenza (Flu). Nurs Clin North Am. 2019;54:227-43.
Griep (influenza) is een infectieziekte, veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het virus bevindt zich onder andere in snot, speeksel, en slijm. Het wordt via de lucht overgedragen door iemand die griep heeft en hoest, niest, of praat. Ook kun je besmet worden door bijvoorbeeld iemand met griep een hand te geven.
Het virus kan zich verspreiden door de lucht (via praten, hoesten en niezen) en je kan het ook oplopen door het aanraken van voorwerpen, zoals deurknoppen, toetsenborden en telefoons. Besmetting vindt dus plaats wanneer je het influenzavirus inademt of wanneer het via je handen in je neus of mond terechtkomt. Vervolgens worden de cellen in je neus, keel en lagere luchtwegen geïnfecteerd. Na ongeveer één tot drie dagen is het virus verder verspreid in je lichaam en krijg je last van griepsymptomen, veroorzaakt door de griepinfectie. Bij een flinke griep kunnen zich complicaties als een longontsteking en bronchitis voordoen (superinfectie).
De huisarts inschakelen is meestal niet nodig. Je kunt gewoon thuis uitzieken. Na 3 tot 5 dagen is griep meestal over. Schakel je huisarts in wanneer je benauwd wordt, veel slijm ophoest, suf wordt of heel weinig drinkt en plast. Ben je ouder dan 60 jaar, heb je een chronische ziekte (zoals een long- of hartziekte) neem dan altijd contact op met de huisarts.
Nee niet verstandig! Griep en een sauna bezoeken is geen goed idee. Zeker wanneer er sprake is van koorts. De hoge temperatuur binnen de sauna kan je lichaamstemperatuur nog verder doen oplopen. In het ergste geval kan dit tot een hitteberoerte leiden. Bovendien kun je andere saunabezoekers besmetten met het griepvirus.
De griepprik is meestal beschikbaar vanaf oktober. Wanneer je tot de doelgroep (kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep) behoort om een gratis griepprik te ontvangen, krijg je in oktober of november van de huisarts een uitnodiging. Woon je in een zorginstelling zoals een verpleeghuis? Dan wordt de griepprik door de instelling aangeboden.
Nadat je de griepprik hebt gekregen, duurt het twee weken voordat je lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt. Dit is de reden om de griepprik vóórdat het griepseizoen aanbreekt te halen. De afweerstoffen die je lichaam na de griepprik maakt, beschermen je tegen de influenzavirussen van dat griepseizoen. Haal de griepprik daarom ieder jaar.