Oorpijn

Last hebben van oorpijn kan ontzettend vervelend zijn en kan verschillende oorzaken hebben. Wat oorpijn is, wat je eraan kunt doen en wat de veroorzaker ervan mogelijk is, dat leggen we je in dit artikel uit. Ook leggen we je uit hoe lang het ongeveer duurt en geven we je bruikbare tips om je er doorheen te helpen.

Wat is oorpijn?

Bijna iedereen heeft wel eens oorpijn ervaren in hun leven. De aandoening wordt gekenmerkt door hevige pijn in een of beide oren en kan zeurend aanvoelen. Oorpijn komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, met name bij jonge kinderen. Vaak duidt dit op een middenoorontsteking.

De reden hiervan is dat het immuunsysteem van kinderen nog niet volledig is ontwikkeld, wat ervoor zorgt dat infecties makkelijker ontstaan. Daarnaast is de buis van Eustachius (deze bevindt zich tussen de neus/keelholte en het middenoor) bij kinderen nog niet volgroeid. Hierdoor krijgen bacteriën sneller de kans om het middenoor binnen te dringen. Het hebben van oorpijn is vervelend en kan zeer pijnlijk zijn, maar is in de meeste gevallen niet gevaarlijk. 

Wat is de oorzaak van oorpijn?

Oorpijn kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder:

  • een ophoping (en teveel druk door) oorsmeer;
  • een middenoorontsteking;
  • een gehoorgangontsteking;
  • een vastzittend voorwerp in de gehoorgang;
  • letsel aan het trommelvlies;
  • verandering van luchtdruk, bijvoorbeeld bij het stijgen en dalen tijdens een vliegreis of tijdens het duiken;
  • koude, sterke lucht of wind;
  • een ophoping van water in het oor, bijvoorbeeld na het zwemmen;
  • het overmatig schoonmaken van de oren met wattenstaafjes; vaak zorgt dit er juist voor dat oorsmeer zich ophoopt in de gehoorgang, wat kan gaan ontsteken;
  • kiespijn of een andere aandoening buiten het oor zelf, bijvoorbeeld aan de mond (kaak, tong, gebit) of amandelen.

Soms kan een verkoudheid of griep oorpijn met zich mee brengen, omdat de slijmvliezen in onze neus, keel en keelholte opzwellen. Dit kan voor een verhoogde druk op het trommelvlies zorgen, wat oorpijn als gevolg kan hebben.

Wat zijn de symptomen van oorpijn?

Hoewel het hebben van oorpijn op zich al zeer vervelend is, kan de stekende, soms kloppende pijn ook gepaard gaan met de volgende klachten:

  • misselijkheid;
  • een verminderd hoorvermogen of gehoorverlies;
  • koorts;
  • (hevige) jeuk aan het oor;
  • diarree;
  • oorsuizen;
  • evenwichtsstoornissen;
  • vocht uit het oor (bij een loopoor);
  • overgevoeligheid aan de oorschelp en oorlel, het aanraken ervan kan pijn doen;
  • een vol gevoel in het oor.

Wat is een loopoor?

Het kan voorkomen dat er door verhoogde druk op het trommelvlies, hier een scheurtje in ontstaat. Het vocht of pus loopt dan door het trommelvlies weg via het oor: dit heet een loopoor. Zo’n ‘doorbraak’ via het trommelvlies kan voor een onmiddellijke verlichting van de pijn zorgen, maar druppels voor oorpijn bij een verstopt oor mag je in dit geval echter niet gebruiken. Meestal is het lichaam de ontsteking kort daarna al de baas en herstelt het scheurtje zich ook vanzelf.

Hoe lang duurt oorpijn?

Afhankelijk van de oorzaak van de oorpijn, kan de aandoening ongeveer 2 dagen tot 3 weken duren. Wordt de pijn veroorzaakt door een ontsteking? Een middenoorontsteking (wat vooral bij kinderen voorkomt), gaat vaak vanzelf over. De ergste pijn verdwijnt vaak binnen enkele dagen. In het geval van een gehoorgangontsteking (vaak bij volwassenen),  kan oorpijn tot 3 weken duren. Wanneer je oorpijn ervaart door een verandering van luchtdruk, zoals tijdens het vliegen of duiken, is oorpijn vaak binnen een dag over. 

Oorpijn bij griep

Heb je last van griep? Dan kan het best zo zijn dat je naast andere vervelende klachten ook last krijgt van oorpijn. Net als bij een verkoudheid, kan oorpijn ook voorkomen in het geval van griep: beide kunnen een ontsteking van het trommelvlies en de buis van Eustachius veroorzaken. De pijn die hierdoor ontstaat kan dof, scherp of branderig zijn, maar als de oorpijn daadwerkelijk verband houdt met de verkoudheid of griep, gaat het vanzelf over.

Wat te doen tegen oorpijn?

Vermoed je een ontsteking aan het oor bij jou of jouw kind? Dan is het verstandig om eerst langs de huisarts te gaan, vooral wanneer de pijn aanhoudt. Een dokter kan vaststellen waar de oorpijn vandaan komt en kan eventueel het oor uitspuiten en schoonmaken. Ook kan de huisarts speciale oordruppels voorschrijven om de genezing te bevorderen. In veel gevallen kan het helpen om een milde pijnstiller zoals paracetamol in te nemen tegen de pijn. Gaat de pijn maar niet over, of komt oorpijn steeds weer terug? Ook dan is het aangeraden om langs te gaan bij de huisarts.

Hoe kun je oorpijn voorkomen?

Wordt de oorpijn die je ervaart veroorzaakt door een virus of bacterie? Helaas kun je daar dan weinig aan doen. Wel kun je ervoor zorgen dat jouw oren zo gezond mogelijk zijn. Oorpijn voorkom je natuurlijk liever dan dat je het geneest. Daarom hebben we enkele tips om oorpijn te voorkomen voor je op rij gezet.

  • De binnenkant van het oor reinigt zichzelf, en oorsmeer is gezond. Het is dus niet nodig om in je oren te peuteren, ze overmatig schoon te maken wattenstaafjes of een ander voorwerp. Gebruik je liever wel een wattenstaafje? Gebruik deze dan slechts in de oorschelp en ga niet de gehoorgang in. 
  • Vermijd dat de oren overmatig in contact komen met water en zeep. Buig voorover tijdens het haren wassen of draag een badmuts.
  • Droog de oorschelp voldoende af nadat deze in aanraking is geweest met water. Dus na het zwemmen, douchen en badderen!
  • Vermijd het in contact komen met verzorgingsproducten, vooral wanneer deze de huid irriteren.
  • Speelt oorontsteking herhaaldelijk op na het zwemmen? Zorg er dan voor dat je jouw oren beschermt voordat je het water inspringt. Dit kan met speciale oordopjes. 
  • Draag je een gehoorapparaat? Dan kan het ook zo zijn dat oorpijn wordt veroorzaakt door een niet goed passend hoortoestel. De audicien kan hierbij hulp bieden.

Wanneer bel je de huisarts bij oorpijn?

Twijfel je? In dat geval is het altijd verstandig om een deskundige naar jouw oor te laten kijken. Neem ook in de volgende gevallen contact op met een arts:

  • bij hoge koorts;
  • bij etterige afscheiding uit het oor;
  • bij gehoorverlies;
  • bij evenwichtsstoornissen. 

Heeft jouw kind last van hevige oorpijn? Ga dan ook altijd bij de huisarts langs voor meer informatie en gericht advies.

Veelgestelde vragen over oorpijn


Omdat oorpijn vaak vanzelf over gaat, is het gebruik van antibiotica in de meeste gevallen niet nodig. In het geval van een acute oorontsteking kan het voorkomen dat de huisarts antibiotica voorschrijft. 


Huilt je baby veel wanneer je hem neerlegt, of huilt hij veel tijdens het drinken of borstvoeding geven, dan kan dit wijzen op een mogelijke oorontsteking. Door het liggen in deze positie en het tegelijkertijd zuigen, kan de druk op de oortjes toenemen wat voor extra pijn kan zorgen. Neem bij twijfel dan ook altijd contact op met de huisarts.


Hoogteverschil in de lucht betekent ook een andere luchtdruk. Ben je hoog in de bergen of hoog in de lucht (bijvoorbeeld tijdens het vliegen)? Dan is er vaak ook minder zuurstof in de lucht. Dit kan ervoor zorgen dat de buis van Eustachius de luchtdruk minder goed kan reguleren, waardoor je lichte pijn of oorsuizen kunt ervaren. 


Heb je last van oorpijn, dan is een middenoor- of gehoorgangontsteking vaak de boosdoener. Toch kan oorpijn ook veroorzaakt worden door aandoeningen in de keel of mond, een verschil in luchtdruk, hygiëne of andere factoren.


Je kunt oorpijn ervaren aan één of twee oren tegelijk. Vaak is de gehoorgang erg gevoelig door stekende of zeurende pijn.


Ja, in sommige gevallen kan stress namelijk zorgen voor het overmatig aanspannen van de kaak en halsspieren. Omdat de kaken in verbinding staan met het gehoorkanaal, kan dit voor oorpijn zorgen. Kaak- en halsklachten worden vaak veroorzaakt door stress, spanningen, verkeerde mondgewoonten zoals knarsen of een verkeerde houding.


Oorpijn kan gevaarlijk zijn wanneer dit veroorzaakt wordt door een verwaarloosde chronische oorontsteking. Hoewel dit vrij zeldzaam is, kan dit zorgen voor complicaties zoals blijvende schade aan het oor, gehoorverlies of aangezichtsverlamming.


Vaak helpt het om te slikken, te kauwen of te gapen: zo opent de – door de verandering in luchtdruk – buis van Eustachius zich. Zo wordt het luchtdrukverschil tussen de cabine en het middenoor worden opgelost. Neem dus wat kauwgom mee als je op reis gaat! Daarnaast kan het helpen de oren te ‘klaren’: knijp voorzichtig je neus dicht, adem diep in door de mond, en pers. Dit kan ervoor zorgen dat de oren “openspringen”.

Auteur
Griepalert.nl Redactie