Heb jij last van doorwaakte nachten vanwege de continue aandrang om te hoesten en te proesten? Zit er een kriebel in je keel die je met geen mogelijkheid weggeslikt of -gekucht krijgt? Je bent waarschijnlijk aan kriebelhoest ten prooi gevallen. Maar geen paniek! Je leest er hier alles over; de oorzaken, symptomen, het verloop ervan, dat wat je eraan kunt doen en wat de hoeststatus in Nederland is.
Wat is kriebelhoest?
Kriebelhoest is een vorm van hoesten waarbij nauwelijks sprake is van slijm. In tegenstelling tot slijmhoest, waarbij tijdens een hoestbui slijm omhoog komt. Omdat dit bij kriebelhoest niet het geval is maar de slijmvliezen toch een hoestprikkel afgeven, wordt dit een niet-productieve hoest (droge hoest) genoemd.
Wat is droge hoest?
Kriebelhoest wordt ook wel droge hoest genoemd; een kriebel in je keel die steeds opnieuw aanzet tot kuchen. Sommigen spreken over prikkelhoest of zelfs ‘blafhoest’. Dit aangezien het vele hoesten de keel kan beschadigen, waardoor de keel geprikkeld wordt om nog meer te hoesten en dit uiteindelijk tot een ‘blaffende’ variant leidt. Niet handig als je ’s nachts probeert te slapen. Of je in het openbaar bevindt en de kriebel niet onder controle krijgt…
De oorzaak van kriebelhoest
Kriebelhoest, daar zit meestal een virus achter. Maar ook allergie, rook, droge lucht, (fijn)stof en kou kunnen oorzaken zijn. Het is altijd het gevolg van een irritatie van de slijmvliezen of de luchtwegen. En omdat het hoesten je luchtwegen irriteert, blijven je slijmvliezen geprikkeld; de welbekende vicieuze cirkel.
In het geval van een virus is kriebelhoest helaas nooit helemaal te voorkomen. Hoesten kan dan ook voor besmetting zorgen; het virus verspreidt zich via de lucht. Bij irritatie door andere oorzaken kun je zelf je herstel beïnvloeden. En het de volgende keer voorkomen. Want dat blijft natuurlijk altijd fijner dan genezen!
Het verloop van kriebelhoest
De ene kriebelhoest is de andere niet; het verloop ligt aan de oorzaak ervan. Is een virus de aanstichter van het leed, dan is jouw hoest vaak het eerste teken van verkoudheid of griep. Is er sprake van prikkeling van de slijmvliezen door allergie, rook of droge lucht bijvoorbeeld, dan kunnen wat aanpassingen in en rond het huis bijdragen aan je herstel. Kriebelhoest hoort over het algemeen binnen een week of 3 weer over te zijn.
Tips bij kriebelhoest
Kriebelhoest is funest voor je energieniveau. Want hoesten kost je de nodige kracht, maar houdt je daarnaast ook uit je slaap. En die slaap heb je juist zo hard nodig nu… Daarom zetten wij enkele tips voor je op een rijtje. Heb jij last van kriebelhoest, draag dan zorg voor het volgende:
- Onderdruk de kriebelhoest niet, de hoest zal hierdoor niet sneller weggaan.
- Adem zo veel mogelijk door je neus. Op die manier worden je luchtwegen ontzien en zullen minder hoestbuien volgen.
- Zorg voor een goede luchtkwaliteit in je woning. Te veel de airco of verwarming aan kan tot droge lucht leiden, hetgeen de slijmvliezen in je luchtwegen prikkelt. Zet eventueel een bakje met water op je verwarming of investeer in een luchtbevochtiger.
- Houd je woning zo veel mogelijk stofvrij. Ook stof werkt prikkelend voor de luchtwegen.
- Niet alleen roken, maar ook meeroken irriteert de slijmvliezen. Stoppen met (mee)roken kan jouw kriebelhoest dan ook verminderen.
- Geef je stembanden rust. Te hard praten en schreeuwen moet zo veel mogelijk vermeden worden.
- Slaap met een extra kussen of met het hoofdeinde van je bed wat omhoog. Op die manier krijg je meer lucht en worden je longen minder geprikkeld.
- Zorg voor verlichting door op een dropje of een ander snoepje te zuigen. Smeer de keel ook met veel water en thee (met honing). Op die manier kun je de aandrang om te hoesten tegengaan en zullen er minder snel beschadigingen optreden. En dat is wenselijk, want beschadigingen prikkelen je keel, waardoor je steeds opnieuw aan het hoesten zult slaan.
Kriebelhoest onderdrukken
Constant hoesten en proesten is natuurlijk ontzettend vervelend. Het liefst zou je de hoest onderdrukken. Maar of dit nu zo’n goed idee is? Dat niet. Het hoesten is namelijk een natuurlijke reactie van ons lichaam om prikkelende stoffen uit ons lichaam af te voeren. Het reinigt dus juist de longen. Het is verstandiger om de hoestprikkel te verminderen door het innemen van verzachtende producten voor de keel, om zo minder te hoesten én minder pijn te hebben wanneer je toch een hoestbui hebt.
Langdurig kriebelhoest?
Heb jij die 3 weken kriebelhoest al op je naam staan en lijkt het einde nog niet in zicht? Mogelijk heb je een chronische niet-productieve variant te pakken. Vaak is het een beroepsziekte, opgelopen door langdurig contact met dampen als ammoniak of andere prikkelende stoffen. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Ook astma, bronchitis en maagzuur kunnen de oorzaak van jouw niet-overwaaiende hoest zijn. De kriebelhoest en bijbehorende problemen zullen pas verdwijnen als de oorzaak wordt aangepakt. Raadpleeg in zo’n geval dan ook een arts.
Last van kriebelhoest?
Heb je momenteel last van kriebelhoest? Maak hier dan melding van via de blauwe button. Zo help je de status van griep in Nederland in kaart te brengen.
Wat is de hoeststatus in Nederland?
Lees hiernaast hoeveel meldingen van hoest er zijn in Nederland.
Wil je op de hoogte blijven van de hoeststatus in Nederland of specifiek in jouw regio? Meld je dan aan voor het griepalert. Zo ben je altijd als allereerste op de hoogte.