Keelontsteking

Keelontsteking, je leest er hier alles over; de veroorzakers, symptomen en het verloop ervan, het verschil met keelpijn en dat wat je het beste kunt eten en drinken.

Wat is keelontsteking?

Is het slijmvlies van jouw keel ontstoken? Dan spreken we van een keelontsteking. Vaak doen in dat geval ook je amandelen mee. In het overgrote deel van de gevallen is het een virus die de infectie op z’n geweten heeft, maar er zijn ook andere oorzaken mogelijk. Een bacterie of een overmatige belasting van je stem bijvoorbeeld. Waar keelpijn vooral vervelend is, gaat keelontsteking nog een stapje verder; het gaat in veel gevallen gepaard met koorts en opgezette lymfeklieren.

Oorzaken van keelontsteking

Heb jij last van een keelontsteking? Dan is meestal een virusinfectie de boosdoener. Slechts bij een klein deel van de gevallen gaat het om een bacteriële infectie.
Er zijn ook andere mogelijkheden om aan een keelontsteking te komen. Soms wordt het door het Pfeiffer-virus veroorzaakt, door roken of verkeerd stemgebruik. En een enkele keer ligt een infectie met een schimmel aan de ontsteking van jouw keel ten grondslag.

Is een keelontsteking besmettelijk?

Ja, een keelontsteking kan besmettelijk zijn. Wanneer de oorzaak een virus of bacterie is, kun je de keelontsteking overdragen en ben je dus besmettelijk. En flink ook!

packshot
isla verlicht keel- en verkoudheidsklachten

Symptomen van keelontsteking

  • keelpijn;
  • pijn bij slikken;
  • pijn bij praten;
  • verkoudheid;
  • hoesten;
  • koorts;
  • opgezwollen lymfeklieren in de hals;
  • rode en opgezwollen amandelen;
  • in sommige gevallen zijn (wit-)gele stippen op de amandelen zichtbaar.

Wil jij weten of het echt een keelontsteking is die jou teistert? Om daar zeker van te zijn moet je een arts raadplegen gezien het hierbij een om medisch (zware) aandoening gaat. Hoewel keelontsteking in de volksmond vaak gebruikt wordt als een synoniem voor keelpijn, is dat medisch gezien zeker niet het geval. Denk je dus dat je een keelontsteking hebt, kunnen we je alleen adviseren om naar de huisarts te gaan. Om je een indicatie te geven van de symptomen, hebben we de meest voorkomende bovenstaand opgesomd. 

Keelontsteking of keelpijn?

Keelontsteking of ‘gewoon’ keelpijn? Het is een lastig onderscheid. Heel eenvoudig gezegd, gaat het vooral om de mate van pijn die ervaren wordt. Bij keelpijn is de oorzaak een ontsteking van het slijmvlies in de keelholte of de amandelen, bij keelontsteking is die ontsteking erger en zien de amandelen er rood en gezwollen uit. Op die gezwollen plekken zijn dan vaak ook witte puntjes zichtbaar. En de ontsteking kan een ziek gevoel, slikklachten, benauwdheid, doofheid en koorts tot gevolg hebben.

Het verloop van keelontsteking

Een keelontsteking kan van het ene op het andere moment ontstaan. Wanneer de ontsteking uit het niets komt en het gevolg is van een virus of bacterie, dan spreken we van een acute keelontsteking. Met een virus is ‘ie weer relatief snel op z’n retour. Worden de problemen door een bacterie veroorzaakt, dan heeft het vaak een wat heviger verloop. Het is een pijnlijkere aangelegenheid en de koorts is hoger, maar toch zal de ontsteking veelal vanzelf genezen.

Blijft de ontsteking aanhouden en komt ‘ie gemakkelijk terug, dan spreken we van chronische keelontsteking. Een combinatie van een infectie en factoren zoals alcoholgebruik, (mee)roken en verkeerd of overmatig stemgebruik kunnen de boosdoener zijn. Een arts kan je hier meer over vertellen.

Beginnende keelontsteking

Voel je een keelontsteking al aankomen, omdat je last krijgt van hevige keelpijn en moeite met slikken? Het kan helpen om direct te beginnen met het behandelen van de symptomen. Helaas betekent dit niet altijd dat je een keelontsteking kunt voorkomen, maar zo ben je de klachten wel eerder de baas.

  • Geef je stem voldoende rust;
  • Drink voldoende;
  • Neem eventueel zuigtabletten of keelpastilles;
  • Probeer zoveel mogelijk door je neus te ademen.

Wat te doen tegen keelontsteking?

Keelontsteking kan verschillende oorzaken hebben, maar is in de meeste gevallen geen reden voor grote zorg; hij verdwijnt ook weer vanzelf. Maar een keelontsteking is best pijnlijk, oncomfortabel en een flinke aanslag op jouw energieniveau. Dus voor diegenen die hun situatie niet lijdzaam willen ondergaan, maar op verlichting uit zijn, hebben we verschillende tips op een rijtje gezet:

(Water)ijs eten
Keelontsteking is de reden bij uitstek om een voorraad waterijsjes aan te leggen. De ontsteking gaat er niet van over, maar het verlicht wel de pijn. Let wel: het gaat om ijs op basis van water, geen roomijs of Magnums, helaas. Want zoete melkproducten maken dat je eerder slijm vasthoudt, waardoor de neiging tot slikken ontstaat. En laat dat nou net niet zo prettig zijn, met een ontsteking in de slikstreek.
Geen waterijsjes in huis? Geen nood; ijsblokjes kunnen ook uitkomst bieden. Kleine tip: met wat zout erin werken ze nóg beter. 

Zoutwatergorgelen
Over smaak valt niet te twisten, maar lekker is toch écht anders; gorgelen met zout water. Het is bij lange na niet zo smakelijk als een ijsje, maar je hebt de twee ingrediënten vrijwel zeker altijd in huis. En dus kun je met deze tip lekker onder de wol blijven liggen. Want hadden we al gezegd dat rust nemen ook belangrijk is, met een keelontsteking?

Speeksel aanmaken door te zuigen
Een keelsnoepje of een dropje, een zuurtje of een lolly; in de strijd tegen keelontsteking is alles geoorloofd. Temeer omdat speeksel een verzachtende werking heeft. Ga je voor keelsnoepjes, kijk dan wel even op de verpakking of jouw variant een laxerend effect heeft. Want het zou jammer zijn als je er nóg een probleem bij krijgt.  

Vochtig houden
Met regelmatig drinken ga jij de strijd aan tegen de pijn. Waar koude dranken de pijn kortstondig licht verdoven, hebben warme varianten een verzachtende werking. Dranken als alcohol en koffie zijn overigens uit den bozen; die irriteren je keel en drogen de slijmvliezen uit. Even overslaan dus, anders ben je dadelijk nog verder van huis. 

Vooral niet fluisteren
Als praten pijn doet, is de verleiding groot om te gaan fluisteren. Maar omdat er zo meer spanning op je keel en stembanden komt te staan dan wanneer je praat, is fluisteren veel belastender. Wil je jouw keel zo veel mogelijk sparen, probeer dan eenvoudigweg zo min mogelijk te praten. Deze situatie is eindig, hou dat maar voor ogen!

Verander van ademtechniek
Velen van ons zijn het niet gewend, en even wennen is het dan wel, maar bij een keelontsteking is het aan te raden om niet door je mond, maar door je neus te ademen. Adem je door je neus, dan drogen de slijmvliezen in je keel minder snel uit. Een pure weldaad, als daar een ontsteking zit. 

Je hals inpakken
Een tip uit grootmoeders tijd die niet zomaar vele generaties heeft overleefd. Want deze is zeer effectief tegen de pijn. Wikkel een natte, koude, opgerolde theedoek om je nek als je naar bed gaat, doe er keukenfolie overheen en gebruik een lekkere wollen sjaal als derde laag. Niet zo romantisch, mocht je een partner naast je hebben liggen, maar dat is even niet anders.

Droge lucht tegengaan
Is de droge lucht bij jou in huis niet echt bevorderlijk voor jouw keel? Dan betekent dat niet dat je bijvoorbeeld meteen de verwarming of de airco uit moet zetten. Soms kan het ophangen van bakjes water aan een radiator al voldoende zijn. Of vul een emmer voor de helft met water en hang er een natte handdoek overheen. De verbeterde luchtvochtigheid in de ruimte gaat het uitdrogen van de slijmvliezen in je mond en keel tegen.

Langdurige keelontsteking

In de meeste gevallen gaat keelontsteking vanzelf weer over. Binnen een dag of 10 zou je er weer redelijk bovenop moeten zijn. Maar mocht een van de onderstaande zaken op jouw situatie van toepassing zijn, dan is het wel verstandig om jouw huisarts even te raadplegen:

  • Jouw keelpijn houdt langer dan 10 dagen aan.
  • Je hebt langer dan 3 dagen koorts.
  • Drinken of slikken is écht niet goed meer mogelijk.
  • Je hebt last van benauwdheid of een piepende adem.
  • Je gaat je niet steeds beter, maar steeds zieker voelen.

Last van keelontsteking?

Heb je momenteel last van keelontsteking? Maak hier dan melding van via de blauwe button. Zo help je de status van griep in Nederland in kaart te brengen.

Wil je op de hoogte blijven van de griepstatus in Nederland of specifiek in jouw regio? Meld je dan aan voor het griepalert. Zo ben je altijd als allereerste op de hoogte.

Auteur
Griepalert.nl Redactie